Mitä shiatsu on?

Kokonaisvaltaista hoitoa – tasapainoa ja hyvää oloa hevosellesi

Hevosshiatsu on luonnonmukainen hoitomuoto, joka perustuu kiinalaiseen lääketieteeseen. Lempeä käsittely tehdään käsin vuorovaikutuksessa hevosen kanssa. Hoidon myötä keho ja mieli avautuvat ja lopputuloksena on hyvinvoiva ja levollinen hevonen. Kirjaimellisesti sana ”Shi-atsu” tarkoittaa sormillapainelua.

Hevosshiatsu on kehittynyt käyttäen tuntemusta ihmisshiatsusta yhdistäen siihen hevosille annetun akupunktion tietotaitoa. Shiatsutekniikka sisältää pehmeää painelua sormin, kämmenin ja peukaloin. Jalkojen venytyksiä ja pyörittelyjä unohtamatta. Hoidettavan alueen valinta perustuu perinteisen kiinalaisen lääketieteen periaatteisiin: Itämaiseen diagnoosiin. Akupunktiossa pisteet, joihin neulat asetellaan, sijaitsevat meridiaaneilla (energiakanavilla). Näitä samoja pisteitä käsitellään shiatsuhoidon aikana, ilman neuloja. Tarkoituksena on muuttaa energian kulkua meridiaaneilla avaamalla tiukat, kipeät alueet. Se on energian tasapainottamista, mikä kiinalaisessa lääketieteessä edistää hyvinvointia.

Hevoset reagoivat shiatsuun yleensä oikein hyvin, onhan kosketus niille luonnollinen tapa kommunikoida. Hoidettaessa hevosta palaute on aina todella vilpitöntä, jokaisen kosketuksen ollessa tarkkaan harkittu.

Hevosshiatsu ja viiden elementin teoria

vesihevonen puuhevonen tulihevonen maahevonen metallihevonen

Hevosesi on VESI, jos se on hyväluustoinen ja sujuvaliikkeinen luonnonlapsi, jonka silmänurkassa asuu pelko, joka pakottaa tarpeen tullen pakenemaan paikalta tai hyökkäämään kohti.

Hevosesi on PUU, jos se on määrätietoinen ja itsevarma johtaja, joka tietää mitä tekee. Ahkerana työjuhtana ja voimakkaan kilpailuvietin ansiosta se venyy loistaviin suorituksiin.

Hevosesi on TULI, jos se on iloinen, seurallinen ja leikkisä bilehile sekä yleisöä rakastava ja huomionkipeä missi. Se on leikkisä hihannäprääjä, joka tulee iloisesti tervehtimään jopa liiankin tykö.

Hevosesi on MAA, jos se on luotettava ja huolehtiva pullantuoksuinen äiti, joka mussuttaa stressiinsä lohturuokaa.

Hevosesi on METALLI, jos se on täsmällinen ja kohtelias aristokraatti, joka pitää rajat ja rutiinit arvossaan.

Lue lisää Viiden elementin teoriasta…

Liz Eddy, shiatsuopettaja Skotlannista (www.equineshiatsu.org)

Liz5  Liz 4

Teksti: TunneHevonen 2010/ Susanna Tuisku:

Liz Eddy on harjoittanut hevosshiatsua 13 vuotta mistä ajasta hän on opettanut 9 vuotta. Shiatsuun Liz Eddy tutustui vuonna 1995 saatuaan äidiltään Pamela Hannayn kirjan Touching Horses. ”Sitten sain selville että Pamela on oli tulossa Yhdysvalloista Englantiin opettamaan ja sinne minä lähdin! Olen yksi neljästä ensimmäisestä jotka suorittivat hänen kurssinsa.” muistelee Liz Eddy.

Liz Eddyn mukaan shiatsu on todella kokonaisvaltainen hoitomuoto. Koska shiatsussa käytetään erilaisia käsin tehtäviä painelu- ja venytystekniikoita, se rentouttaa lihaksia ja sitä kautta auttaa verenkierto- ja lymfajärjestelmän toimintaa fyysisellä tasolla. Ensisijaisesti shiatsu kuitenkin vaikuttaa akupunktion tavoin Ki:hin (Ki toim. huom. elämänvoima, elämänvirta, henkinen energia). Shiatsu vaikuttaa siis kehon kaikkiin järjestelmiin ja samalla alentaa psyykkistä stressiä. ”Voisi sanoa, että shiatsu käynnistää parasympaattisen hermojärjestelmän.” Liz Eddy kuvailee, ”Se on kosketuksen kautta tapahtuvaa vuoropuhelua hevosen kanssa. Shiatsuhoitaja oppii kuuntelemaan, miten hevonen kokee kehonsa, jotta hevonen voisi kertoa minkälaista käsittelyä se tarvitsee ja minne. Hoito perustuu enemmän tunteeseen kuin siihen miltä sen pitäisi tuntua.”

Sen lisäksi että shiatsu vaikuttaa hevoseen kokonaisvaltaisesti, shiatsun periaatteena on etsiä syitä ongelmiin pelkän oireiden hoitamisen sijaan. Liz Eddy ei laita eri hoitomuotoja paremmuusjärjestykseen, mutta shiatsun avulla hän kokee pystyvänsä tavoittamaan useampia ongelmakohtia ja parantamaan ihmisen ja hevosen välistä suhdetta. ”Esimerkiksi kovan harjoittelun jälkeen hieronta on erittäin hyvä terapiamuoto, mutta joskus hoidetaan pelkästään oireita eli tässä tapauksessa kireitä lihaksia. Shiatsu puolestaan etsii oireiden aiheuttajaa, vaikkapa miksi toinen jalka on jäykempi kuin toinen?”

Parasta shiatsussa on Liz Eddyn mielestä se, että jokainen hevonen on erilainen, joten aina on jotain uutta opittavaa. ”Shiatsu ei ole kovin näyttävä terapiamuoto ja usein kaikista tärkein työ vaikuttaa siltä kuin tekisit todella vähän, joten ihmiset eivät huomaa miten tehokas terapiamuoto se voi olla.” korostaa Liz Eddy.

Shiatsun opettamisen Liz Eddy aloitti muutamilla kursseilla vuonna 2000. Oman hevossiatsukoulun hän perusti 2001, minkä jälkeen hän on matkustanut opettamassa ympäri Eurooppaa. ”Suomessa Shiatsu ottaa vasta ensiaskeleitaan, mutta vaikuttaa siltä että sen saama kiinnostus on huimassa nousussa. Kun ihmiset löytävät tämän upean terapiamuodon ja sen positiivisen vaikutuksen jokaiseen hevoseen, he jäävät koukkuun!” naurahtaa Liz Eddy.