Jennin kokemuksia hevosshiatsusta intro-opintojen jälkeen

Aloitin heti Introkurssin jälkeen hoitamaan omia hevosiani hevosshiatsulla. Seitsemän hevostani pitivät hoitotahdin korkeana, koska pyrin hoitamaan kaikkia aluksi 5-7 päivän välein, kunnes jatkaisin ylläpitohoitoa noin kerran kuukaudessa.

Oli hyvin mielenkiintoista päästä heti tekemään hoitoja niin monelle erilaiselle hevoselle. Pidin hoitopäiväkirjaa, joka osoittautuikin pian kullanarvoiseksi, koska innostunutkin mieli unohtaa nopeasti mitä minkäkin hevosen kanssa hoidon aikana tapahtui ja miltä se hevonen tuntui. Hoitopäiväkirjan avulla pystyin paremmin seuraamaan edistystä.

Yleisesti ottaen suurimpia muutoksia joita hevoslaumani voinnissa shiatsun aloittamisen jälkeen huomasin, oli yleinen mielialan koheneminen sekä rentous, joka tuntui hevosta liikuttaessa, sekä näkyi sen viettäessä omaa aikaansa pihatossa. Ratsastaessa hevonen tuntui elastisemmalta ja rennommalta ja liikeradat laajenivat jo yhden hoitokerran jälkeen.

Olin täysin hämmentynyt niin suurista ja selvistä muutoksista.

Hevosshiatsu on parantanut meidän hevosten elämänlaatua huomattavasti. Olen täysin rakastunut tähän hoitomuotoon! ❤️

Lempeä, hevosta kuunteleva hoito, joka ei pakota mitään, vaan päinvastoin houkuttelee elämänvoimaa virtaamaan ja traumoja poistumaan kehosta. Hoitaessani hevosia shiatsulla, koen tärkeäksi päästä samaan rytmiin, yhteiseen kuplaan hoidettavani kanssa. Hengitämme yhdessä syvään pallean kautta ja jo se pelkästään on erittäin hoitavaa.

Hevosen stressin hoitaminen parantaa suuresti hevosen elämänlaatua ja suorituskykyä. Jos mieli ja keho on stressistä jäykistynyt ja ylivirittynyt, ei mikään hevosen elimistössä voi hyvin. Hengitys on pinnallista, joka vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hevosen hermoston kautta sisäelimiin ja sitä kautta aineenvaihduntaan ja suolistoon. Stressaantunut hevonen on herkempi mm. ähkyille. Myös erilaisia kehon jumitilat korostuvat ja usein myös syntyvät stressin seurauksena. Shiatsu on loistava keino hevosen stressin hoitoon ja hallintaan ❤️ Toki muutkin asiat tulee hoitaa kuntoon hevosen elämässä. Esimerkiksi elinympäristö, ruokinta, lauma ja käsittely.

Suosittelen erittäin lämpimästi tätä hoitomuotoa. Myös niille hevosille, joilla ei ole mitään varsinaista terveyshuolta. Shiatsu on loistava keino nimenomaan ylläpitää hevosen terveyttä ja hyvinvointia.

Valitsin tähän yhden hevosistani, jonka hoitokokemuksista haluaisin kertoa. Kyseessä on 12 v. lämminverinen ruuna Pertsa. Pertsa on melko tuore tuttavuus, hän tuli meille 4-5  kuukautta sitten. Varsinkin aluksi Pertsa oli hyvin varautunut ihmisten lähellä, ja meni monta viikkoa ennenkuin pääsin lähelle niin että hevonen ei ollut jatkuvasti pakovalmiudessa.

Pertsa oli ollut meillä noin 4 kk kun aloin tehdä shiatsuhoitoja hänelle. Ensimmäinen hoito oli melko lyhyt  ja enemmänkin kokeileva. Tein bladder-meridiaanin ja käytin muutamia tekniikoita päästäkseni tutuiksi hevosen mahdollisten reaktioiden kanssa. Pertsa suhtautui hoitoon aluksi epäilevästi, mutta antoi kuitenkin koskettaa.

Seuraava hoito oli tästä 5 päivän kuluttua, jolloin tein kunnollisen hoidon kaikessa rauhassa ja keskittyen. Pääsimme yhteiseen rytmiin pian ja Pertsa otti hienosti vastaan hoitoa. Sain olla oikein erityisen hellävarainen ja lempeä tämän herkän hevosen kanssa. Bladder-meridiaania käsitellessä tuntui ja näkyi runsasta kuplintaa. Selkälihakset olivat kireät ja pakenivat helposti kosketuksen alta. Sain käyttää lempeää, hidasta ja kärsivällistä kosketusta, jotta sain haluamani pehmenemisen reaktion, ilman kiristymistä ja alta karkaamista. Lautasilta tein lisää mielenkiintoisia löytöjä. Miten voikin samassa hevosessa olla tyhjää ja kivikovaa vierekkäin.

Myös lavat olivat tiukat ja  niska arka. Sanoisin että koko hevonen oli kuin viulunkieli. Huomasin myös lapojen takana, kyljessä omituisia viiruja. Raitoja, jotka eivät lähteneet harjaamalla pois, eivätkä johtuneet märästä turkista. Arvelen niiden olleen ns. faskiaraitoja. Kuiva ja kiristävä faskia oli rutistanut ne näkyviin. Otin valokuvan ennen ja jälkeen hoidon. 

Viirut eivät kadonneet näkyvistä välittömästi hoidon jälkeen, mutta kun otin Pertsan uusinta käsittelyyn 6 päivän kuluttua, sain ilokseni todeta että kylki oli tasaisen kaunis, eikä viiruista tietoakaan! Uusintakäsittely, eli Pertsan tapauksessa tässä kohtaa jo kolmas shiatsuhoito, sujui rennosti ja ihanasti. Käsissäni oli hevonen, jonka iho ja lihakset tuntuivat kimmoisilta ja tasaisilta. Pertsa venytti ihan itsenäisesti toisen takajalan ja toisen kanssa vähän autoin. Lavat eivät olleet läheskään yhtä jumissa kuin viime kerralla, ja Pertsa itse aukaisi kainaloa, kun selvästi muisti että sinnehän kuitenkin seuraavaksi kosketat. Niskaa käsittelin edelleen hyvin varovasti ja hellästi, mutta Pertsa oli tällä kertaa rauhallisempi ja leukojen käsittelyn kohdalla itse mukana venyttelemässä.

Tämä hevonen on muuttunut ihan silmissä. Erilainen asento ja erilainen asenne.

Jo pelkästään tämän hevosen hoitokokemusten perusteella olisin ollut täysin vakuuttunut hevosshiatsun tehokkuudesta, mutta kun tähän lisätään vielä 6 muuta hevostani, joista kaikilla on oma yksilöllinen tarinansa, olen todella innostunut shiatsusta. Tämä on huippu juttu!

Olen Jenni Toropainen, CWC-istuntaopettaja, reikihoitaja, sekä ihmisten ja hevosten shiatsuhoitajaopiskelija. Oma tallini Ruvaslahden Ponipiha sijaitsee Polvijärvellä Pohjois-Karjalassa. Tallin sivut löytyy Facebookista, sieltä voi seurata ajankohtaisia kursseja ja tapahtumia. Teen Pohjois-Karjalan alueella myös kotikäynteinä Ratsastus- ja maastakäsinvalmennusta, reikihoitoja sekä shiatsuhoitoja. Minut tavoittaa numerosta 050 5712200.