Hoitotarinoita

Asiakkaidemme palautetta shiatsuhoidoista


Jennin kokemuksia hevosshiatsusta intro-opintojen jälkeen

Aloitin heti Introkurssin jälkeen hoitamaan omia hevosiani hevosshiatsulla. Seitsemän hevostani pitivät hoitotahdin korkeana, koska pyrin hoitamaan kaikkia aluksi 5-7 päivän välein, kunnes jatkaisin ylläpitohoitoa noin kerran kuukaudessa.

Oli hyvin mielenkiintoista päästä heti tekemään hoitoja niin monelle erilaiselle hevoselle. Pidin hoitopäiväkirjaa, joka osoittautuikin pian kullanarvoiseksi, koska innostunutkin mieli unohtaa nopeasti mitä minkäkin hevosen kanssa hoidon aikana tapahtui ja miltä se hevonen tuntui. Hoitopäiväkirjan avulla pystyin paremmin seuraamaan edistystä.

Yleisesti ottaen suurimpia muutoksia joita hevoslaumani voinnissa shiatsun aloittamisen jälkeen huomasin, oli yleinen mielialan koheneminen sekä rentous, joka tuntui hevosta liikuttaessa, sekä näkyi sen viettäessä omaa aikaansa pihatossa. Ratsastaessa hevonen tuntui elastisemmalta ja rennommalta ja liikeradat laajenivat jo yhden hoitokerran jälkeen.

Olin täysin hämmentynyt niin suurista ja selvistä muutoksista.

Hevosshiatsu on parantanut meidän hevosten elämänlaatua huomattavasti. Olen täysin rakastunut tähän hoitomuotoon! ❤️

Lempeä, hevosta kuunteleva hoito, joka ei pakota mitään, vaan päinvastoin houkuttelee elämänvoimaa virtaamaan ja traumoja poistumaan kehosta. Hoitaessani hevosia shiatsulla, koen tärkeäksi päästä samaan rytmiin, yhteiseen kuplaan hoidettavani kanssa. Hengitämme yhdessä syvään pallean kautta ja jo se pelkästään on erittäin hoitavaa.

Hevosen stressin hoitaminen parantaa suuresti hevosen elämänlaatua ja suorituskykyä. Jos mieli ja keho on stressistä jäykistynyt ja ylivirittynyt, ei mikään hevosen elimistössä voi hyvin. Hengitys on pinnallista, joka vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hevosen hermoston kautta sisäelimiin ja sitä kautta aineenvaihduntaan ja suolistoon. Stressaantunut hevonen on herkempi mm. ähkyille. Myös erilaisia kehon jumitilat korostuvat ja usein myös syntyvät stressin seurauksena. Shiatsu on loistava keino hevosen stressin hoitoon ja hallintaan ❤️ Toki muutkin asiat tulee hoitaa kuntoon hevosen elämässä. Esimerkiksi elinympäristö, ruokinta, lauma ja käsittely.

Suosittelen erittäin lämpimästi tätä hoitomuotoa. Myös niille hevosille, joilla ei ole mitään varsinaista terveyshuolta. Shiatsu on loistava keino nimenomaan ylläpitää hevosen terveyttä ja hyvinvointia.

Valitsin tähän yhden hevosistani, jonka hoitokokemuksista haluaisin kertoa. Kyseessä on 12 v. lämminverinen ruuna Pertsa. Pertsa on melko tuore tuttavuus, hän tuli meille 4-5  kuukautta sitten. Varsinkin aluksi Pertsa oli hyvin varautunut ihmisten lähellä, ja meni monta viikkoa ennenkuin pääsin lähelle niin että hevonen ei ollut jatkuvasti pakovalmiudessa.

Pertsa oli ollut meillä noin 4 kk kun aloin tehdä shiatsuhoitoja hänelle. Ensimmäinen hoito oli melko lyhyt  ja enemmänkin kokeileva. Tein bladder-meridiaanin ja käytin muutamia tekniikoita päästäkseni tutuiksi hevosen mahdollisten reaktioiden kanssa. Pertsa suhtautui hoitoon aluksi epäilevästi, mutta antoi kuitenkin koskettaa.

Seuraava hoito oli tästä 5 päivän kuluttua, jolloin tein kunnollisen hoidon kaikessa rauhassa ja keskittyen. Pääsimme yhteiseen rytmiin pian ja Pertsa otti hienosti vastaan hoitoa. Sain olla oikein erityisen hellävarainen ja lempeä tämän herkän hevosen kanssa. Bladder-meridiaania käsitellessä tuntui ja näkyi runsasta kuplintaa. Selkälihakset olivat kireät ja pakenivat helposti kosketuksen alta. Sain käyttää lempeää, hidasta ja kärsivällistä kosketusta, jotta sain haluamani pehmenemisen reaktion, ilman kiristymistä ja alta karkaamista. Lautasilta tein lisää mielenkiintoisia löytöjä. Miten voikin samassa hevosessa olla tyhjää ja kivikovaa vierekkäin.

Myös lavat olivat tiukat ja  niska arka. Sanoisin että koko hevonen oli kuin viulunkieli. Huomasin myös lapojen takana, kyljessä omituisia viiruja. Raitoja, jotka eivät lähteneet harjaamalla pois, eivätkä johtuneet märästä turkista. Arvelen niiden olleen ns. faskiaraitoja. Kuiva ja kiristävä faskia oli rutistanut ne näkyviin. Otin valokuvan ennen ja jälkeen hoidon. 

Viirut eivät kadonneet näkyvistä välittömästi hoidon jälkeen, mutta kun otin Pertsan uusinta käsittelyyn 6 päivän kuluttua, sain ilokseni todeta että kylki oli tasaisen kaunis, eikä viiruista tietoakaan! Uusintakäsittely, eli Pertsan tapauksessa tässä kohtaa jo kolmas shiatsuhoito, sujui rennosti ja ihanasti. Käsissäni oli hevonen, jonka iho ja lihakset tuntuivat kimmoisilta ja tasaisilta. Pertsa venytti ihan itsenäisesti toisen takajalan ja toisen kanssa vähän autoin. Lavat eivät olleet läheskään yhtä jumissa kuin viime kerralla, ja Pertsa itse aukaisi kainaloa, kun selvästi muisti että sinnehän kuitenkin seuraavaksi kosketat. Niskaa käsittelin edelleen hyvin varovasti ja hellästi, mutta Pertsa oli tällä kertaa rauhallisempi ja leukojen käsittelyn kohdalla itse mukana venyttelemässä.

Tämä hevonen on muuttunut ihan silmissä. Erilainen asento ja erilainen asenne.

Jo pelkästään tämän hevosen hoitokokemusten perusteella olisin ollut täysin vakuuttunut hevosshiatsun tehokkuudesta, mutta kun tähän lisätään vielä 6 muuta hevostani, joista kaikilla on oma yksilöllinen tarinansa, olen todella innostunut shiatsusta. Tämä on huippu juttu!

Olen Jenni Toropainen, CWC-istuntaopettaja, reikihoitaja, sekä ihmisten ja hevosten shiatsuhoitajaopiskelija. Oma tallini Ruvaslahden Ponipiha sijaitsee Polvijärvellä Pohjois-Karjalassa. Tallin sivut löytyy Facebookista, sieltä voi seurata ajankohtaisia kursseja ja tapahtumia. Teen Pohjois-Karjalan alueella myös kotikäynteinä Ratsastus- ja maastakäsinvalmennusta, reikihoitoja sekä shiatsuhoitoja. Minut tavoittaa numerosta 050 5712200.


Näin Susannan shiatsuhoitoon on reagoinut Nana

Vaaramaa Photography

Kuvat: Vaaramaa Photography

Alempi kuva on otettu 2.7. ja ylempi kuva 14.7. Huomaatko eron? Kuvia kannattaa ottaa, koska esimerkiksi tässä tapauksessa omistaja ei huomannut kummenpaa eroa shiatsuhoidon jälkeen. Mutta kuvista huomaa muutoksen hyvin.


Minnan kokemuksia hevosshiatsusta intro-opintojen jälkeen

Olen Minna Kesti, hevoshieroja / hevosharrasteohjaaja Pyhännästä. Kotonani on tällä hetkellä 11 hevosen täyshoitotalli ja 10 koiraa. Innostuin hevosshiatsusta tallimestariksi opiskellessani ja Intro-kurssille pääsin lopulta Hevostaitoakatemiaan ystäväni Mervi Pakolan luo.

Intron jälkeen kiitettäviä palautteita on tullut sekä koirien, että hevosten shiatsuhoidoista. En olisi uskonut saavani niin valtavasti uusia työkaluja hevoshieronnan tueksi. Jo pelkästään Intron opeilla pääsen käsiksi kipeisiin kohtiin, mihin ei ollut asiaa klassisen hevoshieronnan keinoin.  Ja nyt käyn todella innoissani HevosShiatsu II:sta.

Kokemuksiani shiatsuhoidoista
MinnaK1 MinnaK2 MinnaK3

Lämminveriravuri Porshen toinen hoitokerta oli ihan huippu. Hevonen laski jo alkusivelyssä pään alas. Ja sellaista jännää kuplintaa tunsin käsiin Bladderilla. Tuntui huikealta ja näkyi ihan päällepäinkin se liike.

Einari oli ihan SUPER!  Erityisesti takajalat tuntui, että tuli alle, vaikka ratsastaja ei pannut tikkua ristiin asian eteen. Oli ihan pelkkää nautintoa ratsastaa.

Elli oli SUPER kropastaan! Selkä erityisesti ! En olisi uskonut!

Aika-Sisua on hoidettu nyt 3 kertaa viikon välein.Hevonen ottaa hoidon hyvin vastaan ja antaa hoitaa kaikkialta. Positiivisia muutoksia ovat lihasten pysyminen pehmeinä ja liikkeisiin tullut rentous.Myös hevosen mieli on paljon rennompi, eikä se stressaa enää niin paljoa raveissa. Vanhat jumikohdat ovat hävinneet ja pysyvät nyt shiatsun avulla hyvin auki. Myös ruokahalu on parantunut, oli aiemmin tosi huono syömään.

MinnaK4 MinnaK5
Riski on kohta 6-vuotias dalmatiankoirauros, jota hoidettiin kerran viikossa kolmen viikon ajan. Riski rentoutui hoitoihin hyvin ja oli aina hoidon jäkeen rauhallinen ja rento. Riskillä on lannerangassa nikamassa spondyloosimuutos ja se aiheuttaa Riskille herkästi jumeja selkään. Riski ei yleensä venyttele ollenkaan takapäätään, mutta shiatsun jälkeen Riski venytteli itse.


Apollo, 7-vuotias eestinhevosruuna

aapeli

Aapo-ponini joutui trailerionnettomuuteen heti kavioliittomme alussa. Tämän johdosta takapää hetkellisesti ”halvaantui” ilmeisesti jonkun hermon joutuessa puristuksiin. Päällisin puolin kuitenkin näytti, että Aapo toipui hyvin onnettomuudesta. Kuitenkin muutaman kuukauden kuluttua alkoivat oireilut uudestaan oikeassa takajalassa. Klinikalla tutkittiin, taivutuksissa ontui mutta kuvattaessa mitään ei löytynyt.

Kuulin ystävältäni Halosen Hennasta, jonka pyysin tulemaan katsomaan ponia. Ja onneksi Henna tuli tässä vaiheessa mukaan hoitamaan Aapoa kuntoon! Ilo oli nähdä, kuinka hevonen aktiivisesti osallistui itse hoitoon ja jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen hevosen liikkeeseen oli palannut elastisuus ja tuskainen ilme sen silmistä katosi. Ensimmäinenkin hoitokerta kantoi pitkälle, sillä nykyisin poni saattaa aamulla pysähtyä tallin ovelle venyttelemään takajalkojaan tai venytellä tarhassa itsekseen. Aion ehdottomasti jatkossakin hoidattaa hevosiani Hennalla. Itsellekin tulee hyvä olo, kun näkee miten hevosen olo helpottuu. Arvostan Hennaa ja sitä, että hän hoitaa kaikenlaisia hevosia kilpahevosista pullaponeihin yhtä suurella sydämellä.

Terveisin Jonna ja Aapo


Minulla on nyt 18 v. puolalainen pv-ruuna (puolet täykkäriä), Tax. Se on ollut meillä 15 vuotiaasta lähtien. Meille tullessaan siltä puuttui selästä ja oikeasta takajalasta lihakset aikalailla kokonaan, kutsuimmekin sitä henkariksi. Jalat kuvattiin eikä mitään dramaattista löytynyt kinnerpatteja lukuunottamatta, muuten kuvissa olivat tavalliset tuon ikäisen hevosen jalat. Hierojat totesivat lihasjäykkyyksiä. Kun kinnerpatit saatiin kuntoon, ajoittaiset epäpuhtaudet saatiin poistumaan. Hevosen liike ei kuitenkaan ollut mikään lennokas ja varsinkin etujalkojen liikerata aika rajoittunut eikä lihaksia saanut aikaan millään.

Syksyllä 2014 Henna alkoi hoitamaan Taxia. Muutos on ollut dramaattinen ja minusta on tullut ehdoton shiatsu fani. Jo ensimmäisellä kerralla Hennan käsittelyn aikana näin silmieni edessä miten selkään nousivat lihakset selkärangan viereen. Samoin koukkupolvet oikenivat aika paljon. Henna totesi hevosella olevan tiukkuuksia vaikka missä, mutta etenkin lavoissa ja saimme hyvät kotihoito-ohjeet. ´Nyt muutaman kuukauden aktiivisen hoidon jälkeen hevonen on muuttunut todella paljon: sen runko ja peppu ovat pyöristyneet, sen etujalkojen liike on vapautunut ja se heittää niitä komeasti niin eteenpäin kuin pohkeenväistöissä sivullekin. Ravissa siitä lähtee liikettä jota en olisi ikinä uskonut siitä lähtevän. Ei se mikä liihottelija liikeihme ole vieläkään mutta nyt näyttää siltä että se saa itsestään irti sen mikä sille on annettu. Esteillä ja maastossa se alkaa olla turhankin pirteä.

Omien kokemuksieni perusteella todellakin jatkamme Hennan shiatsuhoidoissa. Ja mikä on ollut myös todella hienoa, ovat Hennan kotihoito-ohjeet, niiden avulla voin esim. ylläpitää lapojen irtonaisuutta aivan eri tavalla kuin ennen ja siten taata hevoselle hyvää oloa Hennan hoitokertojen välilläkin.

Terveisin, Sari Pitkänen


Yhteisshiatsussa Vuohen kanssa

Opiskelen UMG-wellnessterapeutiksi ja sain koulutukseen liittyen tehtäväksi kokeilla jotain vaihtoehtohoitoa. Valitsin vaihtoehtohoitokokeilukseni shiatsuhoidon, koska selässäni on lähes aina enemmän ja vähemmän jumeja, joita eivät perinteisellä hieronnalla aukea ja jotka vaikuttavat aina koko kehoni hyvinvointiin. Olen myös muuten kovin kankea. Olin lukenut sen auttavan myös henkiseen stressiin. Toivoisin shiatsun avaavan koko kehoani tehokkaasti, helpottavan vuosia kestänyttä henkistä stressiä ja lisäävän energiatasoani. Kaipaan koko keholleni kokonaisvaltaista hoitoa lievittääkseni fyysisiä kireyksiä ja helpottaakseni henkistä pahaa oloani. Toinen syy, miksi valitsin juuri shiatsun kokeiltavakseni oli se, että löysin shiatsuhoitaja Susanna Tuiskun, joka hoitaa myös hevosia. Hevosellamme, lempinimeltään Vuohi, on ollut epäsopiva satula ja siitä johtuen hän on jumiutunut ja vinoutunut ja liikkuminen on muuttunut haluttomammaksi ja ajoittain jopa epäpuhtaaksi. Vuohi tarvitsi siis myös kipeästi hoitoa. Uskon myös vahvasti oman kehoni jäykkyyden siirtyvän hevoseen, siksi on tärkeää saada oma keho rentoutumaan, jotta en estäisi hevostani liikkumasta oikein. Niinpä kokeilimme shiatsua yhdessä sekä minä että Vuohi.

Hoito aloitettiin Vuohesta. Vuohen ongelmana tuntui olevan syvien vatsalihasten liian vähäinen käyttö, jonka takia selkälihakset ovat kiristyneet, lyhentyneet  ja kipeytyneet. Myös kallonpohjanlihakset niskassa olivat arat. Susannan ajatuksena oli hoitaa Vuohta siten, että hoito auttaisi Vuohta oppimaan käyttämään syviä vatsalihaksiaan, jota kautta selkä rentoutuisi ja pyöristyisi oikein, sekä vähentää pinnallisten lihasten kireyttä etenkin selässä. Vuohi sai myös ”Naantalilaisen päähieronnan”, jota hän ei osannut ollenkaan arvostaa. Vuohi käyttäytyi pääasiassa ihan mallikkaasti hoidon aikana, mutta kipeiden paikkojen kohdalla hän yritti kohteliaan vienosti purra, välillä minua ja välillä Susannaa. Joitain otteita hän myös pyrki väistämään. Selkeästi hänellä oli siis kipeitä paikkoja kehossaan. Vuohi oli hoitonsa jälkeen tyytyväisen ja rauhallisen näköinen. Susannan mukaan seuraavalla ratsastuskerralla todennäköisesti huomaamme Vuohen liikkuvan rennompana ja isommalla askeleella. Seuraavana päivänä tyttäreni kokeili ratsastaa Vuohta kevyesti ilman satulaa. Vuohi liikkui todellakin halukkaasti ja rennosti isolla askeleella ja pystyi jopa pidentämään ravissa askelta, jota hän ei ollut viime aikoina pystynyt tekemään. Sen jälkeisenä päivänä pääsin itse kokeilemaan Vuohta ja mikä tunne! Hevonen liikkui itsestään, mielellään, teki hienoa ravipidennyksiä ja onnistuneita vastalaukkoja, joskin oli edelleen vino takapäästä. Suoristaminen kuitenkin onnistui ja Vuohi pystyi kävelemään suorana lähes normaalisti, mikä on ollut hänelle todella vaikeaa.

Vuohen hoidon jälkeen siirryimme sisätiloihin tekemään hoidon minulle. Ensin käsiteltiin selkä, sitten jalkojen takaosat ja hiukan käsivarsia. Koko selkä kauttaaltaan oli melkoisen kipeä ja kireä, kuten aina. Jaloista löytyi tuskallisen kipeitä paikkoja. Lopuksi minäkin sain rentouttavan päähieronnan, joka alkoi rintakehän yläosasta. Koko keho tuli siis käytyä läpi. ”Yllätykseksi” minä olin jumissa samoista paikoista kuin Vuohi. Hoidon aikana aloin palella pahasti, mutta poskiani kuumotti. Päähieronnan aikana kehoni yhtäkkiä lämpeni varpaita ja sormia lukuun ottamatta. Hoidon jälkeen oloni oli todella rento, keho kauttaaltaan auki ja veri tuntui kiertävän kohisten. Tuntui myös hyvältä vain olla, nauttia toisen kosketuksesta, vaikka se sattuikin, ja antaa kehon ohella myös mielen rentoutua täysin. Vaikka selkää käsiteltiin minun mielestäni melko lyhyen aikaa, tuntui se vetreältä ja pinnallinen kireys oli helpottanut. Oli myös vaivatonta löytää oikea ryhti. Yllättävää minulle oli, miten kipeitä kohtia jaloistani löytyi. Sainkin kaksi venytysliikettä, joilla helpottaa sekä jalkojen kireyttä että alaselän kireyttä. Useampi tunti hoidon jälkeen minä edelleen palelin, mutta keho tuntui hyvältä.

Seuraavana päivänä tein aamulla sängyssä ne venytysliikkeet, jotka Susanna oli minulle näyttänyt. Heti ylösnoustuani kehoni tuntui rennolta eikä tutuista kiristyksistä ollut tietoakaan. En tehnyt juuri mitään ihmeellistä fyysistä työtä, koska halusin nauttia vetreästä olostani. Tein vain kevyen pitkän kävelylenkin koiran kanssa. Käveleminen tuntui kevyeltä ja hyvältä. Sitä seuraavana päivänä pääsin hetkeksi Vuohen selkään ja vetreät kehomme liikkuivat yhdessä rennosti ja joustavasti. Jäykän selkäni takia minun on vaikea saada Vuohta liikkumaan riittävästi eteenpäin, mutta nyt hän liikkui ihan itse ja selkäni jousti liikkeen mukana. Mahtava tunne! Varasimme Vuohen kanssa heti uuden hoitoajan ja toivomme useammalla käsittelyllä saavamme jäykkyytemme ja vinoutemme häviämään kokonaan.

Susanna Oförsagd

Vuohi 6
Vuohi 7
Vuohi 8
Vuohi 9

Tellu

Tellu oli aivan uskomaton tänään, ei ole IKINÄ liikkunut heti ensimmäisistä askeleista niin kuin tänään. Riikka kokeili myös ja oli aivan ällistynyt! Lisäksi Tellu on tänään riemukkaasti laukkaillut ja pukitellut laitumella, mitä ei ole tapahtunut aikoihin. Jotain siis tapahtui, sanoisin sekä lavoissa että selässä – KIITOS, TAIKURI (Susanna Tuisku)

Lea Karjomaa, Naantali


bonnyb2014_web

Bonny B

Hakalan Anne on hoitanut viimeisten vuosien aikana hevosiani, jotka ovat saaneet valtavasti apua shiatsusta. Hevosiani, joilla olen kilpaillut kouluratsastuksessa, on hoidettu erityisesti kisakausilla säännöllisesti. Shiatsu on vaikuttanut hevosiini eri tavoin. Esimerkiksi vanhempi mecklenburgtammani Mausie muuttui liikkeiltään elastisemmaksi ja ennen kaikkea mieleltään tasapainoisemmaksi. Tamma kiintyi Anneen niin, että tuli mustasukkaiseksi karsinassaan, jos se näki Annen hoitavan toista hevosta.

Nykyinen nuori saksanratsuponitammani Bonny B on ollut Annen asiakkaan siitä lähtien, kun hain sen Suomeen syksyllä 2012. Bonny osoittautui pian tulonsa jälkeen hyvin allergiseksi ja Anne lievitti sen oireita ennen siedätyshoitojen aloitusta. Kisakausien aikana shiatsuhoidoilla on tasoitettu Bonnyn kiimaoireita, lisätty energiaa ja huolehdittu lihasten ja aineenvaihdunnan hyvinvoinnista. Olen huomannut, että shiatsuhoito muutama päivä ennen kilpailuja antaa parhaimman hyödyn kilpailutilanteessa.

Tyytyväisen ja kivuttoman hevosen lisäksi kaikkein arvokkainta shiatsuhoidossa on Annen tarkkanäköinen analyysi Bonnyn kireyksistä, kivuista ja niiden mahdollisista aiheuttajista. Hiekan syönti, epäsopivat varusteet ja liian kova treenikausi ovat paljastuneet shiatsuhoitojen kautta, kun olemme Annen kanssa miettineet syitä Bonnyn käyttäytymiseen. Olen hyvin kiitollinen, että nämä epäkohdat ovat löytyneet ennen kuin tilanne on päässyt pahaksi ja ongelma vakavaksi.

Mari Varonen Jyväskylästä


Lättynen

Valokuva0184
Kuvaaja: Suvi Suur-Inkeroinen

Suvi on käynyt nyt neljä kertaa hoitamassa 19-v tammaani. Jo  ensimmäisellä kerralla Suvi löysi Lättysestä vaivoja, joiden olemassa  olon jollain tapaa tiedostin, mutta en ollut osannut ajatella vaivoja  kokonaisuutena. Lättynen on löytänyt taas pilkkeen silmäkulmaan ja  Suvista on ollut suuri apu myös nivelrikon hoidossa. Erityisesti pidän  Suvin kyvystä kuunnella hevosta kokonaisuutena, taidosta nähdä asioita  myös fyysisen puolen takana. Lättynen osaa olla hyvinkin hurjan näköinen mutta Suvi ei tästäkään kavahda, maastakäsittelytaitokin on  kohdallaan.

Voin suositella Suvia lämpimästi kaikille.

Terveisin Annika ja Lättynen


shiatsulla_hoidetaan_meridiaaneja – Tunne Hevosen juttu Susannasta


Zogan, 10- vuotias KWPN-ruuna ”Seppo”

Hennan asiakas ennen hoitoja

Taustaa: Ostin Sepon kesällä 2012. Seppo oli vähän ruma ankanpoikanen. Hirvittävän laiha, haluton liikkumaan ja apaattisen oloinen. Epämiellyttävissä tilanteissa vetäytyi omaan maailmaansa, jolloin mikään ympärillä tapahtuva ei saanut mitään reaktiota aikaiseksi. Ja tätä tapahtui erityisesti silloin, kun satula laitettiin selkään. Seppo myös imppasi, joka selvisi vasta kotiin tultua.  Seppo liikkui näennäisesti hyvin, mutta ylälinja korvista häntään ei venynyt yhtään ja venyttäminen eteen ja alas oli täysin mahdotonta. Hevonen muutenkin oli aika lailla suorastaan murheellisen oloinen. Sitä ei tuntunut kiinnostavan mikään muu kuin syöminen. Kaiken vapaa-ajan se vain käveli, ulkona ötököitä karkuun ja sisällä kai muuten vaan.

Sitten: Halosen Hennaan otin yhteyttä (oli hoitanut jo edellistä hevostanikin) lähestulkoon heti. Ja Hennahan tuli taikasormiensa kanssa :)  Henna taisi tuumata Sepon ensimmäisen kerran nähdessään, että ei ole Sepon ominainen tila, ja tulee muuttumaan koko olemukseltaan ajan saatossa. Tätä itsekin olin miettynyt, niin selkeästi jotenkin tuskaisen oloinen hevonen oli. Nöyrä kyllä, teki kaiken mitä vaadittiin, mutta ei kuitenkaan iloisesti. Pahimmat ongelmat löytyi sää’än ympäriltä. Löydöksistä päätellen Sepolla oli käytetty liian kapeaa satulaa liian kauan. Ilmeisesti myös pakotettu liikkumaan kivusta huolimatta, jonka seurauksena Seppo on ainoana pakokeinona keksinyt vajota sinne omaan maailmaan. No mutta, Hennan, laitumen ja sopivan satulan myötä Seppo alkoi muuttua. Suurin muutos tämän puolentoista vuoden aikana on tapahtunut Sepon korvien välissä, Seppo on ikäänkuin herännyt henkiin, ja sieltä on kuoriutunut varsin huumorintajuinen persoona. Herkkä hevonen, kaikin puolin. Nykyään Seppo kertoo kyllä aika herkästi jos joku asia on pielessä.

Selän lisäksi Henna löysi vatsasta ongelmaa, viittasihan imppaaminenkin sinne vatsan alueen ongelmiin. Imppaaminen kuitenkin väistyi ensimmäisen talven aikana. Jotain ongelmaa oli kai myös maksassa, joka näkyi kaviossa halkeamana, joka sekin on saatu hälvenemään Hennan käsittelyn avulla.

Hennan asiakas jälkeen

Hennan avulla Sepolle on saatu liike ja elastisuus takaisin (tietysti, onhan siellä satulankin päällä pitänyt paljon tehdä, kuten myös maankamaralla). Entisen elämän vaivaa on vielä vasemmassa lavassa, joka rajoittaa meiltä esteiden hyppäämisen pois, satula jos osuu tiettyyn kohtaan, se lyö koko lavan jumiin ja Seppo ontuu. Henna on saanutkin pari kertaa käydä avaamassa jumin pois. Kroppahan on koko ajan Sepolla muutunut, ja en tietenkään ole ajoissa tajunnut, että vanha satula alkaa olla epäsopiva.

Seppo nauttii Hennan käsittelystä silmin nähden, eikä meinaisi päästää Hennaa pois :) Henna saa siis jatkossakin käydä meillä, hän on ollut sormineen todella suuri apu Sepon hyvinvoinnin edistämisessä, molemmat ollaan tyytyväisiä :)

Tässä ennen ja jälkeen kuvat, kuvien välillä on reilu vuosi ja useita shiatsu-hetkiä :)

Terveisin Marika ja Seppo


Hevosshiatsukokemuksia

DSC00679
DSC00674
DSC00556

  

Halosen Hennaa kutsun kaikenkaikkiaan taivaanlahjaksi. Hän ymmärtää hevosta kokonaisuutena hirveän hyvin, ja hän osaa yhdistää shiatsun käytännön hieronnan, ymmärryksen hevosen liikkeestä, kavioista ja mielentilasta. Shiatsu on siis tosi kokonaisvaltaista eikä se ole pelkkää hierontaa vaan myös venytyksiä, niin hierojan tekemiä, kuin hevosen omaehtoisia venytyksiä.  Perinteisessä hieronnassa sama hevonen ei näytä juuri mitään reaktioita itse, eikä tunnu osallistuvan hommaan mitenkään, shiatsussa se taas on  mukana ja aktiivinen. Meillä ei ole ollut mitään erikoisen isoja ongelmia, mutta ne jumitukset ja kiristykset aukeavat, mitä sillä hetkellä on. Jokaisesta hoidosta on sekä hevonen että omistaja nauttineet koko rahan edestä.

Terveisin, Pauliina


Hevosshiatsun valloitusretki Espanjaan

Ote Hakalan Annen matkapäiväkirjasta:

PRE tamma

Oleilin keväällä 2013 viikon Sarah Jane Clarken vieraana hänen tilallaan Espanjan Andalusiassa. Sarah Jane kouluttaa ja myy puhdasrotuisia espanjalaisia hevosia (PRE) ja opettaa klassista kouluratsastusta. Sarah Janen luokse minut johdatti tyttäreni Eevi, joka työskenteli Sarah Janen opissa kaksi kuukautta viime kevättalvella.

Pääsin näyttämään shiatsutaitojani Sarah Janen kolmen oripojan: Embrujon, Qois Quin ja Belenon kanssa. Espanjanhevoset olivat todella herkkiä ja yhteistyökykyisiä teimme vaikutuksen yleisöön!

Shiatsun tulokset näkyivät välittömästi ja Sarah Jane sekä espanjalaiset olivat otettuja yhteydestäni hevoseen hoidon aikana. Sainkin uusia asiakkaita seuraaville lomapäivilleni. Shiatsu on siis valloittanut pienen nurkan Andalusiaa. Palaan sinne takaisin!

Lisätietoja Sarah Janesta: www.elite-andalusians.com


Hakalan Annen asiakkaan hoitokokemuksia hevosshiatsusta blogissaan: Dressagea Dingolla


Shiatsuhoidoista apua myös koirille

Anne ja Lotta

Lainaus Anne Hakalan asiakkaan Kennel Ronsana’s blogista:

”Lotta (KANS & NORD & FIN & DK & LV & S(N) MVA LW-05 BH Creamline Cherry Lady) venäytti etutassun metsälenkillä ja tämä vaiva tulee esille satunnaisesti rasituksena aikana. Vaivaan on saatavana helpotusta toki kipulääkkeillä mutta mieluummin hoidetaan luonnonmukaisesti.

Ystäväni Anne on kertonut miten hyviä tuloksia on saatu aikaan hevosshiatsuhoidoilla kipeytyneiden ja jumissa olevien lihasten kuntouttamisessa hevosten kanssa. Joten tätä samaa shiatsuhoitoa on annettu myös Lotalle ja selkeästi se tuo notkeutta myös veteraanin liikkumiseen.”


Pystyviivat kavioissa ja meridiaanien vaikutus niihin

Halosen Hennan pohdintoja:

Olen tässä Shiatsua hevosille tehdessäni kiinnittänyt huomiota kavioissa esiintyviin pystyviivoihin, ne kun tuntuvat löytyvän usein eniten epätasapainossa olevan meridiaanin linjalta. Ne lähtevät jatkamaan ruununrajan meridiaanipisteestä lamellinkasvun myötäisesti alaspäin. Usein se on pelkkä viiru kavion pinnalla ja se voi olla vasta ruununrajasta lähdössä (akuutti) tai tullut jo alas asti (pitempiaikainen). Olen huomannut, että mitä suurempi ja pitempään jatkunut epätasapaino on, se aiheuttaa maanrajassa kavion pehmenemistä viirun alastulokohdassa. Sinne pääsee sienikasvusto tekemään tuhojaan ja kavionreuna lohkeaa helposti. Sieneen olen tutustunut vuollessani kavioita. Tyhjään meridiaanilinjaan sieni voi nousta hoitamattomana todella ylös kaviossa. Toisinaan epätasapaino kaviossa näkyy painaumana ylhäältä alas (kuin litteä putki).

Haluaisin tehdä tutkimusta, kuinka nämä kavionpinnalla olevat pystyviivat reagoivat hevosilla, joita hoidetaan shiatsulla säännöllisesti. Omalla tammalla huomasin vatsanmeridiaanin ilmestymisen ruununrajaan alkavana viivana alaspäin, kun olin polvileikkauksen takia sairaslomalla. Toivuttuani leikkauksesta aloin hoitamaan vatsaa ja siihen liittyviä meridiaaneja. Ajan kuluessa huomasin kavion kasvavan ruununrajasta ilman viivaa.

Tarvitsisin teidän kaikkien apua, jotka huomaatte hevosella näitä pystyviivoja ja hoidatte samaa hevosta jatkuvammin. Saadakseni kattavampaa tietoa niistä, teidän tulisi ottaa kuvat kavioista ja merkata minkä jalan kavio on kyseessä ja mikä  meridiaani näkyy kaviossa (tai jos ette tiedä meridiaania, niin merkitä mistä päin kavio on kuvattu, esim. tjn. sisäreuna tai ejn. ulkoreuna). Kokovartalokuvat hevosesta molemmilta sivuilta, edestä ja takaa. Miltä kaviossa näkyvä meridiaani vaikuttaa muualla hevosessa enempi tyhjä/ enempi täysi (jos tiedät meridiaanin) ja muutaman kuukauden välein otetaan samat kuvat, näin nähdään onko käsittelyillä ollut vaikutusta. Jos et ole vielä opetellut kaikkia meridiaaneja, niin ei haittaa. Löytäessäsi tällaisia edellä mainittuja pystyviivoja, painaumia, lohkeamia kavioista, niin ota kuvat niistä ja hevosesta ohjeen mukaan ja laita minulle. Minä kerron mitä sinun tulee hoitaa hevosessa. Avainsana tässä on jatkuvuus hoidoissa. Laittakaa kuvat (mielellään pieneksi pakattuina) / havainnot minulle sitä mukaa, kun niitä otatte/teette. Kansioin ne hevosen nimellä ja seuraan muutoksia. (kysykää omistajan lupa tutkimukseen ja että tiedot saa julkaista) sähköpostiosoitteeni on: posti(at)niilolanhevoshuoltamo.fi

   Takajalan sisäreunaviiva pernameridiaanilla
Pystyviiva kolmoislämmittäjän meridiaanilla